دیدگاه‌ها برای یادمان نرفته بسته هستند
تاریخ انتشار : چهارشنبه 6 اردیبهشت 1402 - 22:26
-

یادمان نرفته

مهدی مقصودی

اول: یک سال پیش در چنین روزهایی، رسانۀ ملی، اکثریت نمایندگان مجلس، تریبون‌های رسمی و… به‌صورت یکپارچه و هماهنگ، با سخنرانی‌های گسترده، در حال زمینه‌سازی جهت اجرای طرحی اقتصادی موسوم به «حذف ارز ترجیحی» یا به‌عبارتی‌دیگر جراحی اقتصادی بودند که طبق بودجۀ سال ۱۴۰۱ در دستور کار دولت قرار گرفته بود. بعدازاین زمینه‌سازی‌ها، در اواسط اردیبهشت‌ماه این طرح اجرا شد و به‌تبع آن «بنا به آمار رسمی، نرخ تورم سالانه مواد خوراکی در آبان ۱۴۰۱ به ۶۳ درصد رسید؛ این نرخ از جنگ جهانی دوم به این‌طرف در کشور بی‌سابقه است.» حال با گذشت یک سال از اجرای طرح، با نگاهی به گذشته می‌توانیم قضاوت دقیق‌تری نسبت به این موضوع داشته باشیم.

دوم: تصمیم‌گیران دولت سیزدهم، در آن برهۀ زمانی، معتقد بودند که با حذف ارز ترجیحی فقط ۴ قلم کالا با افزایش ۶ الی ۸ درصد مواجه می‌شوند؛ مخالفان اما خلاف این نظر را داشتند ولی فضای تبلیغی، آن‌قدر سنگین بود که صدای منتقدان و مخالفان به گوش کسی نمی‌رسید.

بعد از اجرای طرح، نه‌تنها آن چهار قلم کالا تا ۸۰ درصد گران شد بلکه تقریباً هیچ کالا و خدماتی نبود که تحت تأثیر این شوک قیمتی قرار نگرفته باشد.

سوم: قبل از اجرای طرح، در بودجۀ ۱۴۰۱ و نیز جلسات مشترک دولت و نمایندگان مجلس، دولت به نمایندگان ضمانت داده بود که با اجرای طرح، اقلام اساسی را با قیمت شهریور ۱۴۰۰ و از طریق کالابرگ به دست مردم برساند؛ تعهداتی که دولت، هیچ‌وقت حاضر به اجرای آن نشد.

چهارم: با گذشت یک سال از اجرای این طرح که به نظرم بیشتر از آن‌که جراحی اقتصادی باشد فاجعۀ اقتصادی بود و دولت به دست خود بزرگ‌ترین تورم قرن اخیر را در کشور رقم زد، می‌توان سؤالات زیر را مطرح کرد:

۱) جایگاه مجلس در این اتفاقات دقیقاً کجا قرار دارد؟ وقتی‌که در بودجۀ کل کشور اجرای این طرح مشروط به رساندن کالاهای اساسی به دست مردم با قیمت شهریور ۱۴۰۰ و ارائۀ کالابرگ شده است، ولی دولت با جسارت تمام فقط بخش اول که اجرای طرح است را انجام می‌دهد و از کنار شروط اجرای طرح به‌راحتی عبور می‌کند؛ آیا این موضوع معنی‌اش جز این است که در قاموس فکری این دولت مجلس جایگاهی ندارد؟
از طرف دیگر یادمان نمی‌رود در همین مجلس، انتقاد از دولت و رئیس‌جمهور سابق تا آنجا پیش رفته بود که علی‌اصغر عنابستانی حتی دربارۀ نحوۀ ماسک زدن حسن روحانی توئیت می‌زد ولی اکنون…

۲) همان‌طور که ذکر شد: دولت و تیم اقتصادی‌اش معتقد بودند که با اجرای این طرح فقط ۴ قلم کالا آن‌هم ۶ الی ۸ درصد افزایش قیمت می‌یابد؛ اتفاقات بعد از اجرای طرح نشان داد: اعضای تیم اقتصادی دولت یا خیلی خوش‌بینانه به مسائل می‌نگرند و نگاهشان به اقتصاد ساده‌انگارانه است و یا اینکه برای رسیدن به مقاصدشان به مردم و مجلس دروغ گفته‌اند؛ هر دو حالت باعث نمی‌شود که بتوان از کنار مسئله به‌سادگی عبور کرد.

نکتۀ آخر: اجرای طرح حذف ترجیحی در دولت رئیسی و نیز هدفمندی یارانه‌ها در دولت نهم نشان داد که به راه انداختن حجم گسترده‌ای از تبلیغات رسانه‌ای در جهت توجیه طرح و در مقابل عدمِ دادنِ تریبون به منتقدان و مخالفان، باعث می‌شود که حتی طرح‌های به‌ظاهر درست، منجر به نتایج فاجعه‌باری شود که عواقب آن، سال‌هایِ سال گریبان‌گیر کشور باشد.

جهت جلوگیری از اجرای این طرح‌های تخیّلی در آینده، خوب است بعد از یک سال، صداوسیما، نمایندگان مجلس، وزرای اقتصادی دولت و… ـ که سال قبل جهت حمایت از این طرح در حال سبقت گرفتن از همدیگر بودند ـ اظهارنظرهای یک سال پیش خود را مرور کنند تا ببینند چقدر با مردم صداقت داشته‌اند؟

ارسال نظر شما
مجموع نظرات : 0 در انتظار بررسی : 0 انتشار یافته : ۰
  • نظرات ارسال شده توسط شما، پس از تایید توسط مدیران سایت منتشر خواهد شد.
  • نظراتی که حاوی تهمت یا افترا باشد منتشر نخواهد شد.
  • نظراتی که به غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط با خبر باشد منتشر نخواهد شد.
نظرات بسته شده است.